Willy Schobben

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Willy Schobben (Maastricht, 5 september 1915 – Kerkrade, 25 maart 2009) was een Nederlands trompettist, componist, arrangeur en orkestleider


Inhoud

Biografie

Al op zijn zesde speelde Schobben trompet bij de plaatselijke harmonie. Hij werd opgeleid aan het muzieklyceum van Maastricht. In 1927 speelde hij bij het Maastrichts Stedelijk Orkest (MSO) de voorloper van het Limburgs Symfonie Orkest.
Schobben nam veel platen op en zijn albums werden over de hele wereld verkocht. Hij had optredens in tientallen landen.


Betekenis voor de omroepmuziek

Direct na de Tweede Wereldoorlog speelde Schobben samen met o.a. Bep Rowold en Pi Scheffer in het door Willy Kok geformeerde dansorkest Red, White and Blue Stars. Het eerste optreden van dit orkest voor de AVRO volgde op 20 januari 1946. In mei van datzelfde jaar werd de naam gewijzigd in The Skymasters. Schobben speelde zelf de eerste trompet.
In de jaren vijftig richtte hij zijn eigen radio-orkest op, dat was gelieerd aan achtereenvolgens de omroepen AVRO, VARA en TROS.


Trivia

Schobben had in 1962 wereldwijd een hit met het nummer Mexico. In Nederland alleen al gingen er meer dan 100.000 exemplaren van de single over de toonbank. Het leverde hem een gouden plaat en een 'Goldene Trompete' op. In totaal werd hij 15 keer onderscheiden met een Gouden Trompet.
Schobben was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Bibliografie

Bronnen en referenties

  • Website van de Muziekbibliotheek van de Omroep[1]
  • Wikipedia [2]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie