Wessel Dekker

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Wessel Dekker (Hilversum, 27 mei 1914 - Hilversum, 5 februari 2006) was een Nederlands musicus, arrangeur, componist en orkestleider.


Inhoud

Biografie

Wessel Dekker formeerde in 1936 het tokkel-ensemble "De speellieden". Hoor de muzikanten [1] was zijn eerste grammofoonplaat in 1948.


Betekenis voor de omroepmuziek

Hij was op 16 juni in 1938 voor het eerst te horen op de radio bij een concert van de NCRV. Hij werd bekend als leider van het in 1946 opgerichte mandoline-orkest Vrij en Blij, ook wel tokkelorkest genoemd. De vrolijke, volkse muziek was een ongebruikelijk genre bij de NCRV in die jaren. In de jaren dertig werd het muziekaanbod sterk gedomineerd door koren, oratoria en wat werd genoemd ‘het eenvoudige christelijke lied’. Het kleine orkest van Wessel Dekker was één van de uitzonderingen op de regel. Het bestond uit amateurs en ging 12 seizoenen op NCRV toernee. Ook formeerde en dirigeerde hij het orkest Mandolinata. [2]
Bekend zijn de jarenlange optredens in het KRO-radio programma Zin in Muziek verzorgd door het tokkelorkest Caecilia o.l.v. Wessel Dekker.


Trivia

Daar waar de molens staan, uitgevoerd door Vrij en Blij was de begin- en eindtune van een EO-programma van dezelfde naam. Het programma werd samengesteld door Wessel Dekker.


Bronnen en referenties

De Nederlandse lichte muziek van A-Z / Henry Mildenberg. - Naarden : Strengholt, cop. 1981
Tune terug NCRV en Nostalgie, terug naar vroeger: audiofragment van een interview met Wessel Dekker uit de jaren tachtig [3]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie