The Ramblers

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto uit de jaren '50

The Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman was een ensemble dat optrad voor de VARA-radio.

Inhoud

Geschiedenis

1926-1964

The Ramblers werden opgericht op 1 september 1926, als cabaretorkest voor het cabaret La Gaîté in Amsterdam. Onder leiding van Theo Uden Masman groeide het uit tot het bekendste dansorkest van Nederland.
In 1933 gaven de Ramblers het eerste radioconcert voor de VARA en vanaf 1935 was het orkest vast verbonden aan deze omroep.
In de oorlog speelden de Ramblers voor de gelijkgeschakelde Nederlandsche Omroep. De joodse leden Sem Nijveen en Sal Doof werden in 1941 weggestuurd. In 1942 moest het orkest zijn Engelse naam veranderen in Theo Uden Masman en zijn Dansorkest.
Bekende nummers uit de oorlogstijd zijn: Wie Is Loesje en Weet Je Nog Wel Dien Avond In Den Regen[1].
Na de bevrijding kreeg het orkest een speelverbod tot 1 januari 1946 en mocht Theo Uden Masman het orkest niet leiden tot 5 mei 1946. Er werd uitgeweken naar België en gespeeld voor de Amerikaanse troepen in Europa onder de naam US Army Band.
Op 11 april 1964 gaf Uden Masman met de Ramblers het laatste optreden voor de VARA-microfoon, de VARA ging verder met het VARA-Dansorkest onder leiding van Charlie Nederpelt.
Tijdens de laatste uitzending werd Masman toegesproken door het toenmalige hoofd van de muziekdienst van de VARA-radio Carel Brons: "Meneer Masman, de VARA heeft toch gemeend dat in deze uitzending nog eens heel nadrukkelijk gezegd moet worden dat wij deze lange reeks van uitzendingen, deze jarenlange medewerking aan onze programma's, van dit grote dansorkest onder uw leiding altijd bijzonder op prijs heeft gesteld. De VARA weet heel goed dat dit orkest een grote populariteit heeft bereikt en dat wij altijd onze leden en ook andere groepen van liefhebbers van lichte en dansmuziek een bijzonder plezier hebben gedaan met het uitzenden van dit orkest. Steeds is uw orkest een paradepaard voor onze lichte muziek geweest. Wij hebben begrepen dat de naam Theo Uden Masman zozeer is verbonden met de naam Ramblers, dat wij niet kunnen doorgaan met dit orkest onder een andere dirigent. Daarom dus dit dubbele afscheid, en van de heer Masman en van de Ramblers. Mag ik u nogmaals hartelijk danken voor die lange, lange jaren van samenwerking". (uit: Mooi Holland, pag. 126)

vanaf 1972

Begin jaren '70 ontstond in Nederland nieuwe belangstelling voor The Ramblers. Jack Bulterman maakte met een aantal oud-leden en enkele nieuwe muzikanten een programma voor de AVRO-televisie.
In 1972 en 1973 kwamen twee verzamel-LP's uit met bekende nummers van The Ramblers. [2]. Met Bulterman als dirigent werd er wekelijks een radioprogramma opgenomen voor de TROS en gingen de nieuwe Ramblers weer optreden.


Orkestleiders

Bezetting

Naast Masman bestaat de eerste bezetting uit: Louis de Vries (trompet); Jan Gluhoff (klarinet, saxofoon); Gerard Spruyt (trombone); Jac. Pet (banjo); Jack de Vries (sousafoon) en Kees Kranenburg (drums).


Bijzondere producties

In 1955 traden The Ramblers op samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest waarbij Rolf Liebermann's Concerto For Jazzband And Symphonic Orchestra ten gehore werd gebracht


Trivia

In de roman De Avonden van Gerard Reve figureren de Ramblers als De Zwervers, in deze passage:
" De Zwervers gaan verder met Sensatie Nummer Een', zei de omroeper. 'Tuut tuut te tuut tuut', zei zijn moeder, toen het nummer begon, 'verschrikkelijk'. 'Je moet jazzmuziek proberen te volgen', zei Frits. Hij zat op een stoel dichtbij het toestel. 'Kan dat gemier niet af ? vroeg zijn vader en richtte zich op. 'Nee', zei Frits, 'je moet eens luisteren, dan zul je horen, dat het geen onsamenhangend lawaai is. Het orkest geeft het ritme aan, de saxofoon speelt de melodie en de improvisaties.' 'Maar het kan wel zachter', zei de man en draaide de knop terug."

The Ramblers staan sinds 1992 in het Guinness Book of Records als oudste nog spelend dansorkest ter wereld.


Bibliografie

The Ramblers story, 38 jaar - máárrr... wij komen terug - / Jack Bulterman. - Bussum : Holkema & Warendorf, cop. 1973. - ISBN: 90-269-9108-8
Mooi Holland?, de woelige jaren van een legendarisch orkest dat 38 jaar optrad onder de naam: The Ramblers / Co de Kloet & Gabri de Wagt. - S.l. : VARA, cop. 1981. - ISBN: 90-6141-403-2


Bronnen en referenties

Wikipedia[3]
Biografie van het orkest op de website van Omroep MAX [4]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie