Romance in Jazz

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Romance in Jazz onder leiding van Theo Loevendie was een ensemble dat optrad voor de VARA-radio.


Inhoud

Biografie

Het ensemble was in twee seizoenen - najaar 1958 tot april 1960 - twee keer per maand op de radio in het gelijknamige radio-programma. Geestelijk vader was componist-arrangeur Theo Loevendie (geb. 1930). Hij leidde de repetities en schreef de muziek.

Citaat Theo Loevendie:
In de jazzbladen werd het ensemble naast een enthousiaste ontvangst ook door ingezonden stukken van lezers verweten dat die klassieke mijnheer Loevendie geen verstand van jazz had, omdat hij zulke klassieke instrumenten gebruikte als fluit, hobo en de strijkinstrumenten. Ik heb altijd, oprecht, gemeend dat de arrangementen van Rogier van Otterloo, veel later, voor het Metropole orkest zeer door deze muziek waren beïnvloed, wat legitiem is. Helaas kunnen we dat hem niet meer vragen.

Citaat uit het Nieuwsblad van het Noorden (23 december 1958):
Geen strijkers à la Mantovani. Bartok en Stravinsky hebben aangetoond dat ze best fel kunnen spelen en ik laat ze dan ook fors van leer trekken in de jazzpassages.


Bezetting

Rita Reys (zang), Pim Jacobs (piano), Ruud Jacobs (bas), Cees See (drums), Cees Verschoor (altsax en klarinet), Ko Ikelaar (fluit), Ado Broodboom (trompet), Chaim Levano (hobo, 1e seizoen), Han de Vries (hobo, 2e seizoen), Sem Nijveen (eerste viool), Benny Behr (2e viool), Lo van Broekhoven (altviool) en Jules de Jong (cello).

Trivia

Bronnen en referenties

  • Email van Theo Loevendie
  • Artikel uit Het Nieuwsblad van het Noorden van 23 december 1958 [1]
  • Bezetting gecompleteerd met Benny Behr dankzij deze Youtube-video

Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie