Rob Pronk

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Rob Pronk (Malang, 2 februari 1928 - München, 6 juli 2012) was een Nederlands componist, arrangeur, pianist en trompettist.

Inhoud

Biografie

Pronk maakte in het Indische Bandung voor het eerst kennis met de bebop dankzij de Haagse broers Ack en Jerry van Rooyen. Die waren na de oorlog naar Indoniesië gekomen om te spelen voor de Nederlandse strijdkrachten.
Pronk vertrok naar Nederland en vormde zijn Rob Pronk boptet. Een paar jaar later maakte hij één van eerste moderne Nederlandse jazzopnames, heruitgebracht als 'Róyal mixed - combo's in Nederland'.
Behalve trompettist, pianist - en bij tijd en wijlen ook zanger - werd Pronk vooral beroemd om zijn arrangementen voor grote orkesten. Hij heeft deelgenomen aan een grote reeks van belangrijke internationale (jazz)festivals.
Pronk speelde bij o.a. Ernst van 't Hoff, Paul Ruys, werkte samen met Rob Madma, de gebroeders Van Rooyen, Cab Kaye, en arrangeerde voor de orkesten van o.a. Kurt Edelhagen en Dick Willebrandts en voor het Metropole Orkest.

Pronk dirigeert het Metropole Orkest

Betekenis voor de omroepmuziek

Pronk werkte jarenlang voor het Metropole Orkest en was gastdirigent in de periode 1975 - 1996. Het grootste deel van de ruim 1200 arrangementen, die hij schreef, waren voor dit orkest. Ook voor de The Skymasters was hij produktief.


Trivia

Ter ere van zijn 75ste verjaardag heeft het Metropole Orkest, dat hij twintig jaar lang van arrangementen voorzag en twintig jaar als gastdirigent leidde, samen met een aantal internationale gasten zijn composities en zijn arrangementen gespeeld.


Bronnen en referenties

  • Website Jazzmasters [1]
  • De Nederlandse lichte muziek van A-Z / Henry Mildenberg. - Naarden : Strengholt, cop. 1981


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie