Pierre Palla

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Pierre Palla (pseud. van Peter Karel Hubertus Pala) (Venlo, 5 januari 1902 - Heerlen, 11 december 1968) was een Nederlands, pianist, organist, componist en dirigent.


Inhoud

Biografie

Palla begon zijn muzikale carrière als kerkorganist in Sittard. In 1922 werd hij pianist bij het Tuschinski theaterorkest onder leiding van Max Tak in Amsterdam. Een jaar later organist o.a. voor muziekillustraties bij de stomme films.
In de jaren 1929 en 1930 werkte hij in Frankfurt bij de Duitse orgelfabriek A. Philips A.G. Hij hield zich daar bezig met het inspelen van cinema-orgels en phonola-rollen.
Behalve lichte muziek speelde hij ook graag pianoconcerten van de grote klassieken, zowel in radio-uitzendingen als in recitals in concertzalen. Daarnaast begeleidde hij regelmatig beroemdheden als de cellist Caspar Cassado en de zangers Boris Christoff en Richard Tauber.


Betekenis voor de omroepmuziek

In januari 1931 trad Palla op bij de VARA en bij de AVRO. In maart van dat jaar kwam hij in dienst bij de AVRO. Aanvankelijk speelde hij als pianist/organist in het orkest van Kovacs Lajos. Daarna, tot aan zijn pensionering in maart 1967, werkte hij mee aan onnoemelijk veel radiouitzendingen: als pianist in orkesten, als pianist in soloprogramma's, als solist in pianowerken met orkest, als organist op het AVRO-concertorgel, als begeleider van vele zangers en instrumentalisten uit binnen- en buitenland, als arrangeur en als dirigent van kleine ensembles.


Trivia

  • Palla behoorde tot de eersten die in Nederland het Hammond-orgel bespeelden. Onder het pseudoniem Sid Hamilton gaf hij vele radio-concerten.
  • Als gevolg van fijt miste Palla een vingerkootje.


Bronnen en referenties

  • De Nederlandse lichte muziek van A-Z / Henry Mildenberg. - Naarden : Strengholt, cop. 1981
  • Leve de zwarte schijf, een boek over de Nederlandstalige muziek in de jaren vijftig / Marinus Vermooten. – Den Helder : Vermooten. – ISBN: 978-90-818166-0-1

Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie