Pierre Biersma

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Pierre Biersma (Nieuwkoop, 11 januari 1931 - Hilversum, 7 februari 1997) was een Nederlands accordeonist, pianist, componist en arrangeur.


Inhoud

Biografie

Betekenis voor de omroepmuziek

Biersma begon zijn omroeploopbaan bij de NCRV als pianist/accordeonist. Speelde o.a. bij het mandoline-ensemble Vrij en Blij van Wessel Dekker. Later werd hij een veel gevraagd musicus.
Bij de AVRO had hij een eigen mandoline-orkest Variando, waarvoor hij de arrangementen schreef. De bezetting bestond in 1954 uit: Jopie Boswinkel (zijn latere echtgenote), Loes Wortel, Rika Baams, Nel Sorel (allen mandoline), Corrie van Barneveld (mandola), Chris Rolff (bas), Martin Beekmans (slagwerk), Jan Ceulemans (gitaar), Johnny Holshuysen (accordeon) en Pierre Biersma (piano, celesta).
Biersma werkte een aantal seizoenen in het AVRO radio-orkest De Windmolens en trad op met het orkest van Johnny Holshuysen. Daarnaast was hij leider en arrangeur van het Diligence Orkest dat per 1 januari 1985 werd opgeheven.
Bekend werd hij ook als componist van de liedjes uit de kinderserie Varen is fijner dan je denkt, waarvoor Mies Bouhuys het secenario en de teksten schreef.[1]

Trivia

Bronnen en referenties

  • Leve de zwarte schijf, een boek over de Nederlandstalige muziek in de jaren vijftig / Matinus Vermooten. – Den Helder : Vermooten. – ISBN: 978-90-818166-0-1


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie