Meindert Boekel

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Meindert Boekel (Amsterdam, 15 september 1914 - Hilversum, 2 mei 1989) was een Nederlands componist en dirigent.

foto uit 1965, archief Groot Omroepkoor

Inhoud

Biografie

De muzikale opleiding van Boekel begon in Hoorn, waar hij orgel- en harmonielessen kreeg van Evert Koning. Op 13-jarige leeftijd werd hij aangesteld als organist van de Herstelde Evangelisch Lutherse gemeente in Hoorn. Hij ging naar het conservatorium in Amsterdam waar hij orgel studeerde bij Cornelis de Wolff en Anthon van der Horst.
In 1937 werd hij organist aan de Nieuwe Waalse Kerk in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog dirigeerde hij het Amsterdams Vocaal Ensemble. Naast zijn werk voor de omroep was Boekel ook dirigent van koren als Soli Deo Gloria (Hoorn) en de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging Excelsior (KCOV Excelsior). Hoogtepunten van dit koor waren uitvoeringen van de Matthäuspassion en de Messiah in het Concertgebouw te Amsterdam. Boekel dirigeerde ook harmonie- en fanfareorkesten, waaronder de Nationale Brassband Nederland.

Boekel was ook actief als componist. Hij schreef werken voor koor en harmonie- en fanfareorkest. In 1950 werd hij onderscheiden met de compositieprijs van de Stad Amsterdam en 1964 won hij de Hilvarenbeekse Muziekprijs met zijn Symfonische scène Saint David, voor harmonieorkest.


Betekenis voor de omroepmuziek

In 1946 trad Boekel in dienst van de NCRV als organist en koor-dirigent. In 1959 volgde een dienstverband bij de Nederlandse Radio Unie (NRU), waar hij begon als klankregisseur. In 1960 werd hij er koordirigent. Hij leidde het Klein Radiokoor, later het Omroepkoor tot zijn pensionering in 1979.


Trivia

Bibliografie

Bronnen en referenties

  • Algemene Muziek Encyclopedie (De Haan, Haarlem)
  • Wikipedia [1]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie