Lex Karsemeijer

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
bron: website Pro Musica

Alexander Leopold Ferdinand (Lex) Karsemeijer (Amsterdam, 28 augustus 1912 - Bussum, 12 december 1991) was een Nederlands tenor, arrangeur en dirigent.


Inhoud

Biografie

Karsemeijer begon zijn muzikale loopbaan als tenor, gespecialiseerd in oratoria. In de jaren dertig werd hij door zijn broer Rudolf, die dirigent was van een koor in Bussum, uitgenodigd de kleine partijen uit de Mattheus Passion van Schütz te zingen.


Betekenis voor de omroepmuziek

Hij maakte deel uit van het kwartet dat de ochtendwijdingen van de VPRO met psalmen en gezangen omlijstte. Met Rudolf Karsemeijer en Jaap Stroomenberg vormde hij de Twinkling Three, een trio dat in de jaren vòòr 1940 regelmatig voor de microfoon optrad.
In 1952 richtte hij samen met zijn vrouw Mies meisjeskoor Sweet Sixteen op. Zij leidden het koor 20 jaar lang. Het repertoire bestond uit vrolijke, frisse en romantische liedjes, waarvan er diverse op single verschenen. Hun grootste succes behaalden ze in 1960 met Peter, dat Mies Karsemeijer een jaar eerder schreef. Het koor werd een begrip en kreeg een eigen radioprogramma. In 1972 werd het opgeheven vanwege het feit dat er minder radio-uitzendingen waren waar het koor in kon zingen en dat bleek niet voldoende om te blijven bestaan.
In de loop der jaren dirigeerde Karsemeijer een flink aantal ensembles voor de NCRV-radio: Pro Musica (1952-1977), Aethergeuzen (c. 1954), Watergeuzen (1954-1955), Broadway Orkest (1954-1958), Novi Cantus (1955-1970), Continentale Orkest (1955-1957), Charming Demoiselles (1960-1961) en het Orkest Lex Karsemeijer (1963-1964).

Samen met Johan Bodegraven [1] was Karsemeijer de pijler van de bekende Steravonden van NCRV-radio.
Van 1960 tot 1977 was hij chef van de afdeling Lichte Muziek van de NCRV. Een anekdote uit die tijd:
Augustus 1966. De Beatles waren op het hoogtepunt van hun roem toen diskjockey Skip Voogd werd opgebeld door zijn chef Lex Karsemeijer. John Lennon zou gezegd hebben dat de Beatles populairder waren dan Jezus en daarom mocht er voorlopig geen enkele plaat van de Beatles op de radio worden gedraaid. Althans, niet door een dj van de NCRV. Het feit dat die week het nieuwe Beatles-album Revolver uitkwam, kon niets aan de beslissing veranderen: de directie had de Beatles in de ban gedaan en daarmee was de discussie gesloten. Skip Voogd moest de hit ‘Eleanor Rigby’ aan zich voorbij laten gaan. Voogd: Alle medewerkers van de afdeling lichte muziek legden zich daar maar bij neer en we draaiden dus geen Beatles, maar ik persoonlijk vond het dus een beetje waanzin. Bovendien was het nog waar ook natuurlijk, want inderdaad de uitspraak van John Lennon, dat ze populairder waren, de Beatles, dan Christus, dat klopte natuurlijk. (bron: Andere tijden, seizoen 2000-2001 [2])

Trivia

Karsemeijer zong 180 keer de hoofdrol in de operette Wiener Blut bij de Nederlandse hoofdstadoperette en ruim 200 keer de Matthäus Passion van J.S. Bach.
In 1959 zat Karsemeijer in de jury van het Nationaal Songfestival. [3]


Bibliografie

Bronnen en referenties

  • Algemene Muziek Encyclopedie (De Haan, Haarlem)
  • Website Pro Musica [4]


Externe links


Waarschuwing: De standaardsortering "Karsemeijer, Lex" krijgt voorrang voor de sortering "Karsemeyer, Lex".

Persoonlijke instellingen
informatie