Kovacs Lajos

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Kovacs Lajos (Amsterdam, 1886 - Hilversum, september 1974), pseudoniem voor Louis Schmidt, was een Nederlands musicus, componist en orkestleider


Inhoud

Biografie

Louis Schmidt genoot zijn muzikale opleiding van zijn vader die muziekleraar was en van professor Ewald Straesser uit Keulen. Bij hem studeerde hij compositie, theorie der muziek en muzikale wetenschappen. Tot 1916 was hij in Berlijn als musicus actief. Daarna keerde hij terug naar Amsterdam.
Vanaf 1922 is hij organist van het orgel van het Tuschinsky-theater.


Betekenis voor de omroepmuziek

Zijn eerste radio-optreden was op 11 juli 1925 toen hij een lezing hield voor de HDO over ‘Het Wezen der Muziek’. Een aantal maanden later, op 21 september, was hij als pianist te horen bij het HDO-Orkest. In november van dat jaar nam hij de leiding over van het HDO-Orkest bij afwezigheid van Francois Lupgens. In 1928 hield hij muzikale anekdotes voor de AVRO. In 1929 ging hij het AVRO-Octet leiden. Onder het pseudoniem Kovacs Lajos leidde hij in de jaren dertig een van de populairste radio-orkesten voor de AVRO.


Kovacs Lajos en zijn orkest (AVRO)

Optreden: 1e op 20 januari 1931. Actief tot ca. 1936.
Bezetting: o.l.v. Kovacs Lajos. Eerst een keer Henk Didema zang, daarna Bob Scholte, refreinzang. In 1933: Dries van der Horst, saxofoon; Boris Lensky, viool; Pierre Palla, piano, orgel; Frans van Cappelle, accordeon, banjo; Eddy Noordijk, viool, arrangeur; Eddy Meenk, trompet, zang; Joop Haye, gitaar (bespeler van de eerste elektrische gitaar in Nederland in juli 1936); Leo Brugman, trombone; E. Karelsen, sax, clarinet, viool; H. Sigaar, sax; Baby Prins, trompet; Egbert Veen, viool; Francois Lupgens, viool; S. Kuyper, viool, sax; F. Meyn, drums; J. Diepenbroek, bas, sousafoon; A. Karelsen, piano, accordeon; ??Rinus van Zelm, saxofoon, klarinet; ??J. de Vente, fluit; ??Jaap van Opstal, klarinet. In 1937 ook Benedict Silberman en H. Bruins.
Andere zangers: Trix Melby, Lotte Fernandez, Hilde Jager, Liesje van de Poll, Topy Glerum en Magda van Donk.
Repertoire: populaire dansmuziek: tango, wals, foxtrot.
Opmerking: Lajos’ orkest was in de jaren dertig een van de populairste radio-orkesten in Nederland en ging ook op tournee door het land.


AVRO-Octet

Optreden: start op 29 mei 1929. Ook nog in 1930 en 1931 en opnieuw in 1934 en 1935. Ging vanaf 1936 meer klassiek spelen.
Bezetting: o.l.v. Louis Schmidt. Boris Lensky, viool; Egbert Veen, piano; Max Rodriguez, cello; Henk van Wezel, cello.
Repertoire: (licht) klassiek, wals, zowel populair als klassiek.
Opmerking: speelt in augustus 1930 onder de naam Het Vakantie-Orkest (m.m.v. Mimi Geyens, Paul Harden en Hans Weissbach, zang)


Trivia

Lajos is het Hongaarse woord voor Louis en Kovacs dat voor Schmidt. Het pseudoniem Kovacs Lajos werd voor het eerst door Schmidt gebruikt in april 1926 als componist van de Monopole Marech, uitgevoerd door het HDO-Orkest.


Bronnen en referenties

  • Populaire muziek op de radio 1919-1941. Deel 2: Inventarisatie / Ad Maatjens (eigen uitgave)


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie