Klaas van Beeck

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Nicolaas Adriaan Cornelis (Klaas) van Beeck (Leiden 20 januari 1903 - Hilversum 4 oktober 1979) was een Nederlands musicus, arrangeur, componist en orkestleider


Inhoud

Biografie

Na het gymnasium ging Klaas van Beeck eind 1920 aan de Rijksuniversiteit Leiden rechten, een jaar later Nederlandse letteren studeren. Na drie jaar brak hij deze studie af om vervolgens twee jaar lessen aan het Haags Conservatorium te volgen. In 1925 kon Van Beeck reeds als invaller optreden bij het orkest Hans Mossel voor de Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO), maar op aandrang van zijn vader hervatte hij zijn studie, nu in de geschiedenis. Zijn hoogleraar Johan Huizinga overtuigde Van Beeck sr. ervan dat zijn zoon meer aanleg had voor muziek.


Betekenis voor de omroepmuziek

Van 1929 tot 1934 trad Van Beeck op met de Blue Lyres. In deze periode werd hij door Theo Uden Masman gevraagd om arrangementen te schrijven voor The Rambiers.
In 1934 stapte hij over naar het orkest van Majo Marco. Hiermee trad hij regelmatig op voor de AVRO. In september 1935 werd hij derde trompettist en arrangeur van de AVRO-Decibels van Eddy Meenk en vervolgens van het AVRO-Dansorkest van Hans Mossel. In 1938 nam hij de leiding over van dit dansorkest totdat het in juli 1940 werd ontbonden.
In het najaar van 1940, na de Duitse inval, toen het AVRO-orkest uiteen was gevallen, formeerde Van Beeck een eigen dansorkest van negen man, waarmee hij de eerste jaren geregeld voor de gelijkgeschakelde Rijksradio-omroep De Nederlandsche Omroep optrad zonder tot een vast dienstverband over te gaan. In 1941 en 1943 maakte hij met dit orkest - al dan niet versterkt - plaatopnamen.
Na de oorlog, in 1946, trad hij in dienst van de KRO als leider van een dansorkest, het Caroussel Orkest, waarvan kleine combinaties als een ballroomorkest deel uitmaakten. Zijn grote orkest werd breed bekend door de jarenlange ondersteuning van de radioprogramma's Negen heit de klok en Tierelantijnen op zaterdagavond. Van Beeck functioneerde hierbij ook als muziekregisseur. Hij schreef muziek voor de KRO bij minimusicals en hoorspelen.
Het totale repertoire van de door Klaas van Beeck geleide orkesten omvatte uiteindelijk meer dan 1000 nummers, in belangrijke mate door hemzelf gearrangeerd.


Trivia

Klaas van Beeck bespeelde veel instrumenten. Hij begon met occarino en piano, maar werd in 1935 trompettist, was ook vaardig op saxofoon, xylofoon en accordeon. Die bekwaamheid kwam hem van pas bij het arrangeren. Een van zijn grootste prestaties verrichtte hij in 1963, toen op 21 juli een door hem geleid orkest met als solisten Cor de Groot (piano), Ger Natte (klarinet) en Wim Kuylenburg (trompet) de originele versie van Gershwins Rhapsody in Blue vastlegde, exact zoals die indertijd was uitgevoerd door het orkest van Paul Whiteman. Van Beeck kopieerde de oorspronkelijke plaatopnamen noot voor noot en werkte alles nauwgezet uit.

Van Beeck bezat een unieke collectie van naar schatting 5000 platen, waarvan 500 met muziek van het orkest Paul Whiteman. In 1962 begon hij voor de KRO-radio op zaterdagmiddag een rubriek Uit de discotheek van Klaas van Beeck, waarin vaak zeldzame opnamen ten gehore werden gebracht. Deze rubriek heeft hij verzorgd tot zijn pensionering in 1968.


Bibliografie

Bronnen en referenties

Biografisch Woordenboek van Nederland [1]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie