Jurriaan Andriessen

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
ca. 1958

Jurriaan Hendrik Andriessen (Haarlem, 15 november 1925 — Den Haag, 23 augustus 1996) was een Nederlands componist


Inhoud

Biografie

Zoon van componist Hendrik Andriessen en oudere broer van de componist Louis Andriessen. Andriessen begon zijn studie bij zijn vader, alsmede piano bij Gerard Hengeveld en André Jurres en directie bij Willem van Otterloo aan het Conservatorium in Utrecht. Na zijn examens in 1947 verbleef hij enkele maanden in Parijs met het doel filmmuziek te studeren en hij werkte in Parijs ook aan muziek voor een aantal poppenfilms. In deze tijd heeft hij ook bij Olivier Messiaen gestudeerd.
Terug in Nederland kreeg hij de opdracht toneelmuziek voor het openluchtspel Het monsterlijke uur te schrijven ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum als vorstin van koningin Wilhelmina. Voor dit werk mocht hij de eerste Johan Wagenaar-Prijs in ontvangst nemen. Van 1949 tot 1951 studeerde hij in de Verenigde Staten - in Boston en Tanglewood - bij de Russische componist Serge Koussevitzky.
In 1959 werd hij muzikaal adviseur en componist bij de Haagse Comedie. In 1960 schreef hij ter gelegenheid van het statiebezoek van de koning van Thailand, in opdracht van het gemeentebestuur van Den Haag de symfonisch rapsodie Thai en werd door koning Rama IX benoemd tot Ridder in der orde van de Witte Olifant.
Andriessen componeerde onder andere Berkshire symphonies, een opdracht van de Nederlandse regering, enkele concerten en een mis voor orkest, Soli Deo Gloria. Andriessen schreef veel toneel- en filmmuziek en muziek bij hoor- en luisterspelen. In 1972 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn verdiensten op het gebied van de theatermuziek.


Betekenis voor de omroepmuziek

  • Muziek voor hoor- en luisterspelen.
  • Regisseur van televisieconcerten.


Trivia

Ook bekend onder het pseudoniem Leslie Cool


Bibliografie

Bronnen en referenties

  • Wikipedia [1]

Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie