Joop Elders

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Johan Hendrik Willem (Joop) Elders (Nijmegen, 8 april 1917 - Hilversum, 5 juni 1974) was een Nederlands fluitist, arrangeur en orkestleider


Inhoud

Biografie

Elders genoot zijn muziekopleiding aan de conservatoria van Aken en Luik met als hoofdvakken viool, piano en fluit. Daarna volgden nog enkele jaren harmonie en compositie bij Henri Hermans in Maastricht.
Zijn muzikale loopbaan begon als fluitist bij het Arnhems Orkest. Na twee jaar stapte hij over naar het orkest van John van Brück, waarmee hij door Europa toerde.
Tijdens de mobilisatie had hij de leiding over het uit 80 man bestaande orkest van de Jagers in Loosduinen. < br> Na de demobilisatie kwam Elders terecht bij de Amsterdamse Cinema Royal.


Betekenis voor de omroepmuziek

In de oorlogsjaren speelde Elders in de verschillende radio-orkesten.
Vanaf de oprichting in 1945 tot aan zijn dood was hij daarna fluitist bij het Metropole Orkest. Naast Dolf van der Linden en Jos Cleber bleek hij in staat om te arrangeren voor een groot orkest. Elders schreef ook arrangementen voor Malando.
In de loop der jaren leidde hij een aantal radio-ensembles, waaronder de Whistling Pipers (NCRV).


Trivia

"Men vindt lichte muziek vaak een minderwaardige zaak, maar dan kan men geen onderscheid maken tussen goede en slechte lichte muziek. Ik weet heus wel wat slechte lichte muziek is, want ik arrangeer zowat voor alle zangeressen. En hij lacht fijntjes ... (citaat uit een interview in het Limburgs Dagblad, 3 september 1963)


Bronnen en referenties

  • Algemene Muziek Encyclopedie (De Haan, Haarlem)
  • Interview in het Limburgs Dagblad (3 september 1963) [1]

Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie