Jack Bulterman

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Jacques Cornelis (Jack) Bulterman (Amsterdam, 27 september 1909 - Amsterdam, 27 mei 1977) was een Nederlands trompettist, componist, orkestleider en arrangeur, alias Jaap De Bie.


Inhoud

Biografie

Jack Bulterman bezocht de middelbare school in Amsterdam. Na een muzikale opleiding bij Hugo Godron, harmonie en contrapunt, begon hij in 1931 zijn muzikale loopbaan. In datzelfde jaar speelde hij met zijn band de Blue Bees voor het eerst het door hem geschreven Dag schatteboutje.
Bulterman maakte carrière in binnen- en buitenland en speelde met een aantal van de allergrootsten uit de internationale amusementswereld en was de coach van o.a. Corrrie Brokken, Ria Valk en Willeke Alberti. Hij schreef een groot aantal liedjes, die tot de evergreens zijn gaan behoren, zoals Bouncing in Bavaria, Steeple chase. Het boemeltje van Purmerend en Mijnheer de Baron is niet thuis [1].
In 1947 verliet Bulterman The Ramblers en ging hij bij de platenfirma's Hollandsche Decca en Phonogram werken als producer, maar ook als componist, arrangeur, en begeleider van The Blue Diamonds, Ronnie Tober, Willeke Alberti, Anneke Grönloh en Jeannette van Zutphen.


Betekenis voor de omroepmuziek

In 1935 kwam Bulterman als trompettist en arrangeur bij The Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman, waar hij tot 1947 bleef.
Begin jaren zeventig maakten The Ramblers onder leiding van Jack Bulterman een come-back. Samen met een aantal oud-leden en enkele nieuwe muzikanten werd een programma voor de AVRO televisie gemaakt.
Daarnaast werd er wekelijks een radioprogramma opgenomen en gingen de nieuwe Ramblers weer optreden.


Trivia

Onder het pseudoniem Jacques Berghuis Jr. schreef Bulterman tijdens zijn middelbare schooltijd een aantal jongensboeken, waaronder Het Radiospook, Hier Radio Mars en De Televisiekelder.
Hij wordt beschouwd als de nestor van het Nederlandse amusementslied en kreeg in 1970 de Gouden Harp van Conamus.


Bronnen en referenties

Wikipedia [2]
De Nederlandse lichte muziek van A-Z / Henry Mildenberg. - Naarden : Strengholt, cop. 1981


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie