Hans Mossel

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Hans Mossel (1905-1944) was een Nederlands orkestleider bij het AVRO-Dansorkest.


Inhoud

Biografie

Mossel had sinds halverwege de jaren dertig naast zijn werk als muzikant ook een muziekinstrumentenwinkel. In 1944 werd hij door de Duitsers gevangen genomen. Mossel overleefde de oorlog niet, hij stierf in een werkkamp bij Auschwitz.


Betekenis voor de omroepmuziek

Hans Mossel startte zijn muzikale radiocarriëre in 1923 op de eerste uitzenddag van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) [1] als lid van de Larensche Jazz Band. In was hij 1925 leider van de Indian Jazz Band, later de Indian Dance Band.
Van eind 1926 tot begin 1927 speelde hij dansmuziek voor de Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO) [2] als leider van het Radio- Dansorkest. In dat jaar werd Hans Mossel beroepsmusicus als lid van de Groot-Badhuis Serenaders van Leo de la Fuente. Rond dezelfde tijd speelde hij ook bij het orkest van Siegfried Courant.
In september 1931 werd Hans Mossel geëngageerd door orkestleider Marek Weber. Begin 1934 speelde hij bij het orkest van Dajos Bela. Daarna opende hij zijn eigen muziekinstrumentenwinkel in Amsterdam.
Mossel keerde echter terug in de muziek toen hij de opdracht kreeg om voor de AVRO een nieuw dansorkest te formeren. Op 2 juli 1936 ging de nieuwe band voor het eerst de lucht in. In 1938 werd het orkest ontslagen om vervolgens zonder Mossel onder leiding van Klaas van Beeck weer bij de AVRO terug te komen.


Bronnen en referenties

Populaire muziek op de radio 1919-1941. Deel 2: Inventarisatie / Ad Maatjens (eigen uitgave)


Externe links

Opname van Copper coloured gal uit 1937 in hoofdstuk 2 van de Nederlandse jazzgeschiedenis op de website van het Nederlands Jazz Archief.

Persoonlijke instellingen
informatie