Ger van Leeuwen

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Ger van Leeuwen (Amsterdam, 26 september 1919 - Bussum, eind februari 2008) was een Nederlands pianist, dirigent, componist en arrangeur.


Inhoud

Biografie

Betekenis voor de omroepmuziek

Ger van Leeuwen was in de jaren ’50 en ’60 een toonaangevende radiomuzikant. Hij begon zijn loopbaan als pianist in de orkesten van Maria Zamora, Jan Corduwener en Klaas van Beeck. Zijn grootste bekendheid kreeg hij echter met zijn eigen ensembles, het Kwartet Ger van Leeuwen en The Victorians, een 9-mans jazzcombo, bestaande uit trompettist George van Helvoirt, de saxofonisten Cees Verschoor, Sander Sprong en Tinus en Kees Bruyn, gitarist Jan Mol, bassist Ger Daalhuisen en drummer Cor van den Berg. Met hen trad hij in de jaren '50 en aan het begin van de jaren '60 regelmatig op voor de VARA-microfoon. Van Leeuwen was dirigent van de AVRO-orkesten De Zaaiers en het Cosmopolitain Orkest.

Naast pianist en dirigent was Ger van Leeuwen ook componist en arrangeur. Hij schreef talloze liedjes, waaronder Ik leef voor het Nationaal Songfestival van 1960. Ger van Leeuwen maakte honderden arrangementen voor o.a. het VARA Dansorkest, het Orkest Piet Zonneveld, het Goudenregen Ensemble en het Metropole Orkest.


Trivia

Bibliografie

Bronnen en referenties

Artikel op de website van de Muziekbibliotheek van de Omroep [1]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie