Ger de Roos

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Ger de Roos in zijn jonge jaren

Gerardus Wilhelmus (Ger) de Roos (Amsterdam, 1 mei 1913 - Laren, 16 oktober 1994) was een Nederlands accordeonist, pianist en orkestleider.


Inhoud

Biografie

Een muzikale opleiding heeft Ger de Roos niet gehad. Hij heeft zichzelf piano en accordeon leren spelen.
Op 20-jarige leeftijd richtte hij de jazz/dansband The Rascals op, die vooral optrad in het Gooi. Tijdens de oorlogsjaren werd het steeds moeilijker om Amerikaanse dansmuziek te spelen. In Hotel De Witte Bergen gebeurde het een keer dat onverwachts de Duitsers binnenvielen en de band als één man een nummer van Glenn Miller veranderde in een Duitse polka. Een vast inkomen werd tijdens de oorlogsjaren verdiend met het werken als vaste pianist bij de ochtendgymnastiek voor de radio.

Na zijn muzikale loopbaan bij de KRO werd Ger de Roos in 1954 directeur van een succesvolle platenzaak in Hilversum "De Roos Muziekhandel". Hij nam de zaak over van zijn moeder. Het was een trefpunt van vele radio musici.
Naast het in- en verkopen van grammofoonplaten was De Roos creatief in het verzinnen en uitvoeren van publiek trekkende acties, zoals een sneldichter met de St.Nicolaas verkopen. Jan de Cler en Jules de Corte leverden bij aankoop van een grammofoonplaat een gedicht. Of hij verzorgde voor zijn klanten een optreden van het trio Pim Jacobs in Hotel Jans te Hilversum.
Ook hing hij een luidspreker met de Top 5 aan de gevel van de zaak en klonk in de kelder de hele dag muziek.
Uniek voor die tijd was een telefoonlijn met de Top 10. Na 2 weken kwam hieraan een einde vanwege overbelasting van de telefoonlijnen.
In de jaren na 1980 kwam langzamerhand de CD in de belangstelling. Deze omslag heeft Ger de Roos niet meer willen meemaken en in 1984 werd de zaak verkocht om plaats te maken voor een parkeergarage met winkeltjes.

Door zijn bekendheid werd hij benaderd om bestuurslid te worden van de Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne (CCGC). Hij was betrokken bij de organisatie van het eerste Grand Gala du Disque in 1960 en het lanceren van de nationale platenbon.
Met de arts Rama Polderman uit Baarn maakte De Roos een aantal grammofoonplaten in eigen beheer. De EP Levende adem en gezonde slaap en de meditatie LP's werden goed verkocht. Zijn platen bracht De Roos uit onder het label Roseland.


Betekenis voor de omroepmuziek

De Roos begon in 1946 bij de KRO als okestleider van het Orkest Zonder Naam.
In 1948 richtte hij op verzoek van de KRO de Bietenbouwers op. Zelf nam hij de leiding op zich onder de naam Boer Biet.
In de jaren vijftig werden door de KRO talentenjachten gehouden. De Roos reisde hiervoor het hele land af. Bij één van die talentenjachten werd Mieke Telkamp naar huis gestuurd. Later werd ze alsnog ontdekt door Gerard van Krevelen.

Na zijn vertrek bij de KRO in 1954 zette De Roos het radiowerk nog een aantal jaren voort bij de VARA met een wekelijkse rubriek Schijvenspeurder. Bijzondere grammofoonplaten werden met een praatje gepresenteerd.


Trivia

Begin jaren '50 hield De Roos het land maandenlang in zijn ban met Het ding, een lied over de mysterieuze inhoud van een kist op het strand van Zandvoort. Het origineel The thing (1950), is een compositie van Charles Randolph Grean gezongen door Phil Harris. Ook haalde hij in 1962 de landelijke publiciteit met het singletje Drie minuten stilte, waarop tweemaal 3 minuten lang niet is te horen. In die tijd was de jukebox erg populair. Een plaatje met stilte was een unicum.

Voor het NIVON werden met musici van het oude Orkest zonder Naam volksdansplaten opgenomen.

Bronnen en referenties

  • Bijdrage van dochter Anne Bosboom-De Roos.
  • Website van het Orkest Zonder Naam [www.orkestzondernaam.nl]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie