Frans Poptie

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Frans Poptie (Leiden, 3 maart 1918 - Zoetermeer, 31 december 2010) was een violist, arrangeur, orkestleider en componist.

foto: Pim Richters (1965)


Inhoud

Biografie

Op 7-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste vioolles. Na 7 jaar privéles (J. de Koning en A.P. Beij) en een jaar les op klarinet (F. Boon) gaat hij saxofoon spelen bij een muziekvereniging. Vanwege geldgebrek van zijn ouders kan hij niet naar het conservatorium. In 1940 trad hij als rietblazer toe tot het orkest van Louis Banet, de 'Nederlandse Louis Armstrong'. Deze ontdekte Poptie's talent voor de viool.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog accepteerde Poptie een aanbieding van Frans Wouters en beleefde al spoedig zijn eerste radio-uitzending met diens ensemble (Frans Wouters en zijn solisten). Het telde meerdere prominente muzikanten, onder wie zanger en gitarist Eddy Christiani. Met hem kreeg hij een bijzondere muzikale band die door de jaren heen bleef bestaan, resulterend in een lange reeks van successen.
In 2002 moest Poptie het vioolspelen opgeven als gevolg van een zware ziekte.

Oeuvre

De meeste liedjes die Frans Poptie componeerde schreef hij samen met anderen. Zijn oeuvre omvat ongeveer veertig titels, waaronder Aan de baai van Hawaii, Fie uit de chocolaterie, Op de woelige baren, Signorita Estralita en Ruzie met Suzy. Niet iedereen koppelt Poptie's naam aan de klassieker Spring maar achterop, waarvan hij het auteurschap deelt met Jack Bess en Eddy Christiani. In 1951 schreef Poptie - ook samen met Jack Bess - Wilkes! Wilkes! (waarom ging je heen?), een aanklacht tegen de naar het buitenland vertrekkende Nederlandse topvoetballers (gezongen door Bob Scholte).


Betekenis voor de omroepmuziek

In 1947 speelde Poptie met het ensemble Vincentino voor de VARA-radio. Vincentino is eigenlijk een schuilnaam voor het orkest van Frans Wouters, dat een speelverbod op de radio had gekregen omdat men had meegewerkt aan radio-uitzendingen in de Tweede Wereldoorlog (de naam Vincentino is overigens afgeleid van de voornaam van de zoon van Wouters, Vincent).
In dezelfde periode speelde Poptie ook bij Accordeola voor de VARA. Het orkest Wouters speelde van 1947 tot 1949 (wel onder eigen naam) in de Amsterdamse club La Gaîte. In 1952 werd Poptie orkestleider van het Ensemble Eddy Christiani dat wekelijks op de AVRO-radio te horen was. Na zijn afscheid als orkestleider richtte hij in 1955 zijn eigen formatie de Swing Specials op. Met deze groep speelde hij voor de AVRO-radio.
In 1966 maakte hij met het Frans Poptie Swing Special Quintet opnames voor de NCRV-radio in het programma Losvast.
Tussen 1980 en 1993 trad Poptie op met verschillende orkesten en ensembles, onder meer met het KRO-orkest onder leiding van Piet Zonneveld.


Trivia

Poptie was getrouwd met zangeres Kitty Carlton.
In 1976 ontving hij de Gouden Notekraker [1]
In 2001 werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Het met Eddy Christiani gecomponeerde Rhythm for you herleefde dankzij gebruik in de soundtracks van de films The Boy in the Striped Pyjamas (2008) en Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009). Het nummer figureert zelfs in een computergame (Fallout 3).


Bibliografie


Bronnen en referenties

  • Website van de Muziekbibliotheek van de Omroep [2]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie