Dick Willebrandts

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Dick Willebrandts (Rotterdam, 29 juli 1911 - Rotterdam, 29 december 1970) was een Nederlands pianist, arrangeur en orkestleider.


Inhoud

Biografie

Willebrandts studeerde aan het Rotterdams conservatorium bij Max Velt en Gerard Hengeveld.
In de jaren twintig belandde hij als pianist arrangeur bij een door zijn broer Philip geleid sextet.
In 1935 trad hij toe tot de band de Internationals onder leiding van bassist Jack de Vries


Betekenis voor de omroepmuziek

In 1937 volgde Willebrandts pianist Ernst van 't Hoff op bij het AVRO-Dansorkest, eerst onder leiding stond van Hans Mossel daarna van Klaas van Beeck.
Na de opheffing van het orkest in juni 1940 richtte hij een eigen orkest op onder de naam De Jonge Acht met o.a. Conny Stuart.
Al snel tijdens de bezetting werd het omroepbestel ontbonden en de plaats van de verschillende omroepen ingenomen door de genazificeerde Nederlandsche Omroep. Het uitvoeren van dans- en amusementsmuziek werd aan banden gelegd.
Dankzij een sponsor kon Willebrandts in 1942 een eigen radio-dansorkest beginnen met onder anderen (ex-)leden van de formatie van pianist Ernst van 't Hoff en het AVRO-Dansorkest. De big band was in dienst van de Nederlandsche Omroep en hoefde daarom niet in Duitsland te spelen. Dat was voor enkele muzikanten van de formatie van Van 't Hoff reden om naar het orkest van Dick Willebrandts over te stappen. Vaste vocalisten waren Nelly Verschuur en Jan de Vries. Twee door Nelly Verschuur gezongen en door Jaap Valkhoff geschreven liedjes werden grote hits: Diep in mijn hart en Denk jij nog aan dien tijd?
In de periode van augustus 1943 tot september 1944 werden honderden opnamen voor de Deutsche Europa Sender (D.E.S.) vastgelegd die via Calais II (de opvolger van Hilversum II) werden uitgezonden. De muziek werd opgenomen in de KRO-studio in Hilversum en gebruikt voor propagandadoeleinden die waren gericht op Engeland. Het repertoire bestond uit muziek van Engelse en Amerikaanse bands, die werd gearrangeerd door onder anderen Kees Bruijn, Boy Edgar en Pi Scheffer. In september 1944 werd het orkest opgeheven en moest Willebrandts onderduiken om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen.
Na de oorlog bepaalde een zuiveringscommissie dat Willebrandts een half jaar lang geen orkesten mocht leiden.
In 1949 trad hij opnieuw in dienst van de AVRO. Hij speelde in De Zaaiers en het Cosmopolitain Orkest. Vanaf 1955 leidde Willebrandts ook een strijkorkest en een dixielandformatie.
In 1960 vroeg Pi Scheffer Willebrandts voor de O.K. Wobblers, een oudestijlorkest.


Bronnen en referenties

Liner notes door Skip Voogd bij CD Yearning / Dick Willebrandts en zijn radio-orkest, uitgegeven door de Stichting Doctor Jazz presenteert [1]
1939-1945: Oorlog, Bezetting en Bevrijding, hoofdstuk 2 van de Nederlandse jazzgeschiedenis / door Herman Openneer en Bert Vuijsje [2]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie