Cor Steyn

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Cornelis Gerardus Hendricus (Cor) Steyn (Leiden, 22 december 1906 - Hilversum, 17 november 1965), was een Nederlands organist, arrangeur en orkestleider.


Inhoud

Biografie

De muzikale aanleg van Cor Steyn bleek al vroeg. Vanaf zijn vijfde kreeg hij piano- en vioolles. In 1918 deed hij, twaalf jaar oud, vervroegd toelatingsexamen aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek in Den Haag. Twee jaar later volgende zijn eerste optreden als concertpianist.
Door geldgebrek kon hij zijn opleiding niet afmaken en ging in de amusementsindustrie aan de slag. Na een aantal jaren optreden in cafés, cabarets en bioscooptheaters kwam Steyn in 1932 bij de VARA terecht.
Drie jaar later, in 1935, verruilde hij het vaste dienstverband bij de VARA voor dat bij het City-theater in Amsterdam, waar hij de opvolger werd van de legendarische Britse organist Reginald Foort.
Tijdens de bezetting bleef Steyn actief in de amusementsindustrie. Hij componeerde filmmuziek, gaf leiding aan ensembles en gaf tussen 1941 en 1944 leiding aan de Snip en Snap-revue.
In 1949 keerde hij terug bij de VARA. Daarnaast bouwde hij een grote internationale reputatie op als orkestleider. Hij verzorgde vele concerten voor radiostations in o.a. Zweden, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië en België.


Betekenis voor de omroepmuziek

In 1932 trad Cor Steyn als pianist-accordeonist in dienst van de VARA. Hij kreeg er de leiding van ensembles als 'Dubbel X, De Zonnekloppers en Steyn's Accordeon-orkest. Al snel ging zijn belangstelling uit naar het toen zo bekende VARA-concertorgel, dat hij vaardig leerde bespelen, evenals de nieuwe vinding, het pijploze Hammondorgel. Steyn maakte snel naam als organist.
Na zijn vertrek naar het City-theater in 1935 bleef Steyn in een los werkverband verbonden aan de VARA, en vanuit het City-theater verzorgde hij vele orgelprogramma's voor deze omroep. Vooral de concerten op zaterdagnamiddag en het zogeheten 'community-singing' op zondagochtend trokken niet alleen veel bezoekers, maar ook veel radioluisteraars. Verder was hij geregeld voor de VARA-microfoon te horen met zijn Accordeon-orkest.

In 1949 keerde Steyn terug bij de VARA. Hij kreeg de leiding over het Rhythmisch Strijkorkest en het ensemble Zeven Man en een Meisje en begeleidde talloze VARA-artiesten.
In de amusementsprogramma’s Showboat (radio) en Saint-Germain-des-Prés (televisie) was Cor Steyn halverwege de jaren vijftig actief als de muzikale begeleider van Tom Manders’ typetje Dorus. Later kreeg hij ook een aantal eigen televisieprogramma's zoals Rondom Cor Steyn en Tussen Bach en Beatle.

Trivia

Steyn componeerde in 1943 de melodie voor het door Jacques van Tol onder het pseudoniem Bert van Eijck geschreven Als op het Leidscheplein de lichtjes weer eens branden gaan.


Bibliografie

Bronnen en referenties

  • Biografie op de geschiedenis website van de VARA [1]
  • Biografie in het Biografisch Woordenboek van Nederland [2]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie