AVRO-Decibels

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
AVRO-Decibels
Afbeelding gewenst

AVRO-Decibels onder leiding van Eddy Meenk was een ensemble dat optrad voor de AVRO-radio


Inhoud

Biografie

Eddy Meenk werd gevraagd een band te formeren die uitsluitend Engelse en Amerikaanse dansmuziek moest brengen.
De studio van waaruit altijd live werd gespeeld was een oude schouwburgzaal van het Hilversumse Hof van Holland, die wegens goede akoestische eigenschappen door de AVRO was gehuurd voor ensembles die te groot waren voor de muziekstudio aan de Oude Enghweg. Deze zaal bleef in gebruik tot het nieuwe AVRO-studiogebouw aan de 's-Gravelandseweg in 1936 geopend werd.
Het eerste optreden vond plaats op 30 april 1935 daarna bijna dagelijks tot 25 februari 1936.
Omdat de AVRO-leden (de "Luistervinken") de bekenden van de radio ook wel eens in het echt wilden zien werden tournees georganiseerd door het hele land.
In de Radiobode van 28 februari 1936 verscheen het bericht dat het contract met de AVRO-Decibels niet verlengd werd en dat zij daarom niet meer voor de AVRO zouden spelen. In het artikel werden toespelingen gemaakt over het misdragen van leden van het orkest rond Kerstmis 1935 ten aanzien van twee Vlissingse meisjes. Nadat een tweede misdraging was geconstateerd stond de AVRO niets anders te doen dan het gezelschap te ontslaan.


Bezetting

Eddy Meenk, trompet, zang; Dick Lambrechts, trombone; Nico de Rooy, piano; Rinus van Zelm, sax, klarinet, zang; Sem Nijveen, trompet, viool, zang; Nap Ploeg, sax; Ab van der Molen, sax; Sem Dasberg, trompet; Henk Bos, trombone; Maup van Kleef, drums; Frits Reinders, gitaar; Dolf Karelsen, piano, arrangementen; Joop Diepenbrock, bas; Jan Meyer, sax, klarinet (vervangen door Leo Borgart). Vanaf september 1935 Klaas van Beeck, trompet; Topy Glerum regelmatig zang.


Repertoire

Engelse en Amerikaanse dansmuziek


Trivia

Herkenningsmelodie was We bring a song for every-one geschreven door Dolf Karelsen en Freddy Koen.


Bibliografie

Artikel met foto uit: Melodieën en Muzikanten, cavalcade van de lichte muziek / Alexander Coret. - Zeist : De Haan, 1965 [1]
AVRO dansmuziek in de jaren dertig, artikel door Frits Thors in Aether nr. 20 (juli 1991)[2]


Bronnen en referenties

Populaire muziek op de radio 1919-1941. Deel 2: Inventarisatie / Ad Maatjens (eigen uitgave)


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie