Willy Langestraat

Uit OmroepmuziekWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Willy Langestraat (Rotterdam, 29 maart 1914 - Amsterdam, 20 juni 1995) was een Nederlands klarinettist, saxofonist, componist, arrangeur en orkestleider. Pseudoniemen: Billy Longstreet en Laguestra


Inhoud

Biografie

Langestraat was een veelzijdig componist en musicus. Na een opleiding tot machinebankwerker ging hij klarinet studeren en leerde hij zichzelf componeren. In 1935 werd hij beroepsmusicus.
Tot begin jaren vijftig speelde hij in allerlei ensembles in binnen- en buitenland. Daarna volgde veel radiowerk voor de AVRO en de TROS.
In de tweede helft van de jaren vijftig componeerde Langestraat onder het pseudoniem Laguestra Utopia, een stuk voor exotische en Westerse instrumenten. In Nederland was hij hiermee een pionier. Duimpiano's, een sitar en oosterse drums waren geen gebruikelijke instrumenten in de Nederlandse muziekwereld. Het werk werd in 1957 door een groot orkest onder leiding van de componist op de plaat gezet. In 1966 bewerkte Langestraat het stuk voor het Metropole Orkest, dat het uitvoerde voor de NOS radio.
Onder het pseudoniem Billy Longstreet maakte Langestraat in de jaren zestig jazzplaten met het Billy Longstreet Jazzorkest en het Billy Longstreet Quintet.
Langestraat maakte twintig jaar de muziek en geluiden bij de animaties van Loeki de Leeuw (STER). [1]. Hij had een eigen muziekstudio, Cinesound, waar ook veel reclamemuziek en muziek voor films werd geproduceerd.

Betekenis voor de omroepmuziek

In 1953 kwam Langestraat terecht bij de AVRO. Hij speelde in De Zaaiers o.l.v. Jos Cleber bij het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein. Al snel werd hij daar solo-klarinettist. In 1957 haalde Langestraat de Algerijnse muzikant Taoud Ben Nacef naar het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein. Hij introduceerde hiermee Arabische muziek in Nederland. Het leidde tot een aantal bijzondere composities, die hij schreef onder de naam Laguestra, waaronder Berbersong, Turkish Coffee en The Flying Carpet.
Rond dezelfde tijd kreeg hij het voorstel om voor de omroep een Zuid-Amerikaans orkest te vormen. Dat werd het Orquestra Tipica van Laguestra. Het was het eerste orkest dat met vier slagwerkers werkte. In 1960 zag de AVRO geen brood meer in het orkest. De omroep wilde nu een soort Benny Goodman Sextet, wat leidde tot het ontstaan van het Willy Langestraat Sextet.

Bij de TROS radio had Langestraat acht jaar lang het programma Van Heinde en Verre, waarin muziekculturen en instrumenten uit de hele wereld aan de orde kwamen.
Langestraat was jarenlang veel op de radio te horen. In zijn eigen ensembles, waaronder naast het Willy Langestraat Sextet ook The Willy Langestraat Quartet en naast Laguestra y son Orquestra Tipica ook Tango Orkest Laguestra, Laguestra and His Marimba Tipica Orchestra, Latin Ballroomorkest. En als muzikant in radio-ensembles van anderen, waaronder Malando, Eddy Christiani en Frans Poptie.

Trivia

Langestaat was een verwoed verzamelaar van exotische muziekinstrumenten en bezat daarnaast een uitgebreide collectie LP’s met volksmuziek.


Bibliografie

Artikel over de collectie exotische muziekinstrumenten in het tijdschrift Onze lichte muziek, juli-augustus 1953 [2]


Bronnen en referenties

  • De Nederlandse lichte muziek van A-Z / Henry Mildenberg. - Naarden : Strengholt, cop. 1981
  • Wikipedia [3]
  • Informatie door de dochter van de componist op Facebook [4]
  • Artikel door Nol van Bennekom, 14 januari 1992 [5]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie