Ado Broodboom

Uit OmroepmuziekWiki

Versie op 13 jul 2016 19:17 van Eric van balkum 5 (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Ado Broodboom (Amsterdam, 14 november 1922) is een Nederlands trompettist.


Inhoud

Biografie

Broodboom studeerde trompet aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marinus Kunst.
In de loop der jaren speelde hij in vele combo's, orkesten en gelegenheidsformaties, waaronder The Grashoppers, het orkest van Piet van Dijk.
Met zijn eigen combo, het Moreno Combo, toerde hij door Zweden.
Broodboom was een veelgevraagd sessiemuzikant en een geliefd solist, vooral op gestopte trompet. Hij maakte platen met onder anderen Herbie Mann, Wessel Ilcken, Ger van Leeuwen, The Ramblers en Boy's Big Band.


Betekenis voor de omroepmuziek

In 1957 ging hij voor de VARA-radio spelen bij het kwintet van Ger van Leeuwen en trad hij toe tot The Ramblers. Leider Theo Uden Masman was zeer te spreken over zijn nieuwe aanwinst. In een verslag voor Rhythme zei hij: "Ado heeft een absoluut eigen geluid en in z'n improvisaties is hij ronduit subliem."
Van 1958 tot 1960 werkte Broodboom mee aan het door de VARA uitgezonden muziekprogramma Romance in Jazz dat onder leiding stond van Theo Loevendie.
In 1960 stelde Broodboom een big band samen rond de muzikanten van The Diamond Five voor een eenmalig optreden in het Concertgebouw op 27 december van dat jaar. Hij vroeg zijn oude vriend Boy Edgar als arrangeur en leider. Zelf speelde hij trompet in de band. Het optreden was zo'n succes dat de VARA het orkest onder de naam Boy's Big Band voor geregelde radio-uitzendingen engageerde. Toen The Ramblers in 1964 werd opgeheven, stapte Broodboom over naar het VARA-Dansorkest.


Trivia

Broodboom werd in 1958, 1959 en 1960 door lezers van het tijdschrift Rhythme uitgeroepen tot beste trompettist van Nederland.
Hij speelde in het Concertgebouw te Amsterdam bij het optreden van Dizzie Gillespie.


Bronnen en referenties

De Nederlandse lichte muziek van A-Z / Henry Mildenberg. - Naarden : Strengholt, cop. 1981
Biografie Muziekencyclopedie Muziek Centrum Nederland [1]


Externe links

Persoonlijke instellingen
informatie